DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVE BOZUKLUĞU (DEHB)
DEHB Nedir?
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) beyindeki bazı kimyasal maddelerin işleyişindeki farklılıklar nedeniyle oluşan bir nörogelişimsel bozukluktur. DEHB olan çocukların dikkat süreleri kısa ve odaklanma güçleri düşük olduğu için hiperaktivite belirtileri de gösterirler. DEHB hastalığı belirtileri günlük yaşamı ciddi derecede etkilediği için bir uzman tarafından yardım alınması gerekir.
DEHB (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu) olan çocuklar dikkatini toparlamakta veya bir yerde sabit durmakta zorlanabilirler. DEHB (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu) olan bazı çocuklar sadece ev hayatı değil aynı zamanda okul hayatlarında da sorunlarla karşılaşabilirler.
DEHB (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu), çocuğun sahip olduğu hiperaktiviteye bağlı olarak farklı şekillerde hareket etmesine neden olabilir. Örneğin; hiperaktivitesi olan çocuklar diğer çocuklara göre arkadaş edinmekte zorlanabilirler.
Bu hastalığa sahip çocukların diğer çocuklara oranla konsantre olmaları ve olaylar karşısında verdikleri tepkiler oldukça farklıdır. Öğretmenlerinin sordukları sorulara parmak kaldırmadan direkt cevap verebilir.
Dikkatleri çok kolay dağıldığı için unutkan olabilirler. Genelde hayal kurmaya eğilimlidirler. Bazı şeyleri kaybedebilir veya ödevleri bitirmekte zorlanabilirler. Farkında olmadan çok konuşabilir ya da konuşan insanların sözlerini kesebilirler.
Bu tarz davranışları arada bir yapan çocuklar da olabilir, fakat hiperaktivitesi olan çocuklarla karıştırılmamalıdır. DEHB (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu) olan çocuklar bu davranış şeklini sürekli olarak devam ettirmektedir. Bu durum da hem okulda, hem de ev hayatında çeşitli sorunlara neden olmaktadır.
DEHB (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu) olan çocuklarda genellikle endişeli, sinirli, öfkeli ve üzgün bir ruh hali gözlemlenebilir. Fakat unutulmaması gereken en önemli noktalardan biri de DEHB’nin (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu) tedavi edilebilmesidir.
Hiperaktiviteniz varsa durumunuz ve insanların buna nasıl tepki verdikleri nedeniyle endişeli veya depresif olabilirsiniz.
Önemli NOT:
Yanlış bilinen bilgiler:
DEHB Sadece çocuklarda görülür, hayır yetişkinlerde de görülmektedir.
sadece erkeklerde görülür, hayır kadınlarda da görülmektedir.
Büyüdükçe atlatılır, hayır yetişkinliğe kadar da sürebilmektedir.
Okul okuyamazlar. Hayır okuyabilirler.
DEHB'Lİ Olmak yanlış yetiştirilmek midir? Hayır, Çok büyük oranda genetik bir bozukluktur.
Yetişkinlikte DEHB Belirtileri:
- Sürekli Erteleme
- Aşırı Odaklanma
- Planlama ve Organizasyon Bozukluğu
- Kötü Zaman Yönetimi
- Unutkanlık
- Kötü Dinleyici
- Tez Canlılık
- Patavatsızlık
- Huzursuzluk
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğa neden olan faktörler şöyle listelenebilir:
- Düşük doğum ağırlığı
- Olumsuz ekonomik şartlar
- Çocukluk döneminde beyin hasarı
- Gebelikte annenin sigara içmesi
- Gebelikte annenin uyuşturucu kullanması
- Gebelik sırasında maruz kalınan toksinler
- Annenin gebelikte bazı ilaçları kullanması
- Beyinde bazı kimyasal maddelerin (dopamin, norepinefrin ve serotonin gibi) düzgün işlev göstermemesi
- Beyindeki sinir ağları arasındaki sinyal iletiminin bozulması
Yorumlar
Yorum Gönder